Homilie na slavnost sv. Josefa v Brně (19. 3. 2002)

Svatý Josef, pěstoun svaté rodiny a ochránce Církve, jehož slavnost dnes slavíme, je všem křesťanům přesvědčivým vzorem věrné vydanosti do vůle a prozřetelnosti Boží. V evangeliích se nám o něm nedochovala žádná zmínka. Působí na nás a učí nás pouze skrze to, co dělá. Svatý Josef je mužem činu, který neříká pouze „Pane! Pane!“, aniž by cokoliv udělal, nýbrž ihned koná, co mu Bůh ukládá.

 Když Bůh ve snu skrze anděla vyzývá Josefa, aby si vzal Marii za ženu, poznamenává jen evangelista lakonicky: „Když se Josef probudil ze spánku, učinil, jak mu přikázal anděl Hospodinův, a přijal svou manželku k sobě.“ (Mt 1,24) Stejnou pohotovost prokazuje svatý Josef o několik měsíců později, když mu opět ve snu anděl přikáže, aby s dítětem a jeho matkou uprchl do Egypta, neboť Herodes usiluje novorozeněti o život. A v písmu se znovu praví: „On tedy vstal, vzal v noci dítě i jeho matku, odešel do Egypta a byl tam až do smrti Herodovy.“ (Mt 2,14-15)

 Touto pohotovostí bezprostředně konat bez jakýchkoliv „coby“ a „kdyby“ to, co od něj Bůh žádá, se svatý Josef ukazuje jako poslušný a věrný služebník Boží. Maria vyjádřila svou připravenost ke spolupráci na spásném Božím díle známými slovy: „Hle, jsem služebnice Páně!“ (Lk 1,38) Oproti tomu Josef prostě a jednoduše koná, co mu Bůh ukládá. Jemu platí Ježíšova zaslíbení dobrému a věrnému služebníku, jemuž je za jeho poslušné jednání přislíbena stonásobná odměna a nakonec věčný život.

 Maria shrnuje tento pohotový a poslušný postoj, který Bůh požaduje i od nás, na svatbě v Káni takto: „Udělejte, cokoliv vám nařídí.“ (J 2,5) Dělat, co jim Bůh říká, bylo společným znakem Josefa a Marie. Proto jsou zářícími příklady pro všechny Kristovy učedníky. Následovat ho neznamená nic jiného než nekonat ve svém životě vlastní nýbrž Boží vůli: Nemiluje mne opravdu, kdo mi jen říká ‘Pane, Pane’; ale ten kdo činí vůli mého Otce v nebesích. (srv. Mt 7,21)

 Snažme se, milí bratři a sestry, nejen vyslovovat svými ústy, ale také v našem životě vážně uskutečňovat, oč každodenně prosíme v Otčenáši: „Buď vůle tvá jako v nebi tak i na zemi.“ Když se budeme jako Josef s Marií vždycky snažit konat, co od nás Bůh očekává, budeme mít také jako poslušní a věrní služebníci a služebnice Boží účast na oněch zaslíbeních, která Kristus dal dobrému a věrnému služebníku: stonásobnou odměnu již v tomto životě a jednou život věčný.

 

Zdroj homilie: http://www.katolik.cz/texty/view.asp?cis=68